понеделник, 26 март 2012 г.

Роля на складирането в логистиката


Всеки бизнес трябва да се стреми да бъде ефективен и продуктивен. В 21и век да имаш повече от 90 % от поръчките доставени на време не е достатъчно. Бизнесът трябва да гледа напред и извън рамките на нормалното, за да е сигурно, че всички складови операции се извършват по възможно най-добрия начин.


Важен аспект е и сигурността на стоките при складиране. Например митнически склад в Пловдив беше ограбен, след като на извършителите им се е наложило да разбият само един катинар. За избягване на подобни случаи е нужна по стабилна система за сигурност  като например видео наблюдение и солидно заключване. 


Дори и за малкия бизнес трябва да се мисли глобално. Все още, както и най-добрия бизнес ще потвърди, ефективно работещия склад е този, който се справя независимо от трудностите и мащаба. Това означава,че за да можеш да се справяш с повече или по малко поръчки зависи от наличния капацитет в даден момент. Не е случайно, че най-добрите компании имат най-високия процент на правилно избрани поръчки, доставени  по всяко едно време за максимално кратко време и въпреки това с минимални разходи. При склад под митнически контрол трябва да има някакво обезпечение  в размер на 15% от вносните митни сборове и при този вид склад управлението е нужно да бъде изрядно. Разбира се всичко опира до хората, които реализират ефективно складовата система за управление.


При някои складове е значително важно и неговото местоположение. Например един град като Пловдив би имал големи ползи от местоположението си, защото е възлова точка на поток между три континента. Тъй като стоки по един такъв маршрут изминават голямо разстояние би могло да се наложи складиране в Пловдив.
Фирмите, които се борят с тези аспекти са доста често затруднени заради липса на модерни идеи, за това как да постигнат нужната ефективност. Ключът е да се управляват заявките, колкото се може по ефективно с минимални разходи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар